De verkoop van pelletkachels heeft een vlucht genomen. De verkopen zijn in 2017 met 45% gestegen ten opzichte van 2016. Dit lijkt uit de Gasmonitor 2018. Woningen en gebouwen kunnen zonder aardgas verwarmd worden met behulp van duurzaam gas of een aansluiting op een warmtenet, of met gasloze technieken zoals zonneboilers, warmtepompen of pelletkachels.

Wat zijn pelletkachels?

Een pelletkachel is een kachel waarin houtpellets verbrand worden. Houtpellets worden gemaakt van samengeperste houtkrullen en zaagsel van onbewerkt schoon hout. Een pelletkachel heeft een beduidend hoger rendement dan een traditionele houtkachel of open haard. Een rendement van ongeveer 80% ten opzichte van 10% warmteopbrengst bij een houtkachel. Door de effectieve verbranding van de houtpellets is er weinig rook. De pellets worden vaak van houtafval gemaakt waardoor de Co2 belasting laag is.

Een pelletkachel kan ook worden gebruikt als centrale verwarming (CV) en zelfs voor elektraproductie. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat:

Nadelen pelletkachel

Pelletkachels zijn Co2 neutraal. De pellets zijn onuitputbaar toch is er ook weerstand tegen het systeem. Door de optimaal geregelde verbranding worden relatief weinig giftige afvalstoffen geproduceerd. Toch is er wel sprake van uitstoot. Er komt bij een palletkachel meer fijnstof vrij
dan bij aardgas gestookte ketels. Bij een pelletkachel is de fijnstofuitstoot tussen de 100 en 590 gram per jaar en bij een hr-ketel bijna 0.

 

 

Forse stijging aantal verkochte pelletkachel
Forse stijging aantal verkochte pelletkachels.

Welke soorten pelletkachels zijn er?

Het principe van het verbranden van pellets is bij vrijwel alle kachels gelijk. Toch zijn er nuance verschillen die afbreuk vormen of juist een waardevolle toevoeging zijn aan de kachel.

Montagewijze:

  • Een pelletkachel kan vrijstaand in de ruimte staan. Hierbij wordt doorgaans alleen de ruimte waarin de kachel staat ook verwarmt.
  • Sommige pelletkachels kunnen worden ingebouwd. Hierbij is de wijze van toevoer van de pellets belangrijk. Bij vrijstaande kachels is dit meestal vanaf de bovenzijde. Bij inbouwkachels is kan er een lade moeten worden opengeschoven of de hele kachel.
  • Dan zijn er nog pelletkachels die middels een kanalensysteem meerdere ruimtes kunnen verwarmen. Let hierbij wel op de capaciteit van de kachel.

Subsidie op pelletkachels

De overheid subsidieert de aanschaf van pelletkachels middels de ‘Investeringssubsidie duurzame energie ISDE’. Uit de cijfers van de Gasmonitor 2018 blijkt dat er door particulieren meer aanvragen zijn gedaan voor subsidie voor aanschaf van een pelletkachel dan voor aanschaf van een warmtepomp. De overheid heeft in 2018 100 miljoen Euro beschikbaar gesteld voor aardgasvrije alternatieven. Tot nu toe is ongeveer de helft hiervan geclaimed. De overheid stelt overigens sinds 1 januari de eis dat de apparaten geïnstalleerd zijn door een deskundige installateur.

Gasmonitor

De Gasmonitor 2018 is een initiatief van Natuur & Milieu, Stedin en Alliander. De netbeheerders krijgen hiermee beter inzicht in de ontwikkelingen, zodat ze tijdig aanpassingen in het energienet kunnen realiseren. De partijen zijn voornemens om de Gasmonitor jaarlijks te laten verschijnen.