De eerste stap bij het verbeteren van het energieverbruik van een woning is meestal het verbeteren van de isolatie. Het toepassen van een warmtepomp bijvoorbeeld is alleen mogelijk als de woning goed is geïsoleerd. De meest voor de hand liggende maatregelen zijn vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie. Daarnaast het aanbrengen van hr++ isolatieglas. Toch is er soms argwaan of onduidelijkheid over het effect van het aanbrengen van isolatie.

Twijfels over aanbrengen isolatie

Sommige huiseigenaren aarzelen om diverse redenen om actie te ondernemen. Niet zozeer om het financiële plaatje maar vanwege enkele vooroordelen. De vereniging VENIN heeft daarom enkele veel voorkomende fabels over isolatie op haar website vermeld.

Fabels over isolatie

Soms wordt aangegeven dat de spouw van een buitenmuur essentieel is. Bovendien isoleert de spouw en draagt daarom ook bij aan de isolatiewaarde van de buitenmuur. Deze isolerende werking valt echter in het niet bij isolatiemateriaal. Bovendien voorkomt isolatiemateriaal tussen de binnen- en de buitenmuur dat stralingswarmte eenvoudig naar buiten lekt. Het is dus wel degelijk zinvol om de spouw te isoleren.

Vocht door isolatie

Buiten de isolerende werking zorgt een spouw voor afvoer van vochtige lucht. Volgens de VENIN is de hoeveelheid vocht (waterdamp) die door wanden wordt afgevoerd meestal niet meer dan 2% procent van de totale hoeveelheid. De rest (98%) wordt door ventilatie naar buiten afgevoerd. Het al dan niet ventileren van een spouw heeft daardoor nauwelijks invloed op de vochtigheid van de binnenlucht.

Condens door isolatie

Bij het verbeteren van de luchtdichtheid van een woning is het wel van belang dat er goed wordt geventileerd. Bij het aanbrengen van nieuwe kozijnen met HR++ isolatieglas worden waarschijnlijk ook kieren en naden goed luchtdicht afgesloten. Het aanbrengen van ventilatieroosters en beperken van de hoeveelheid vocht in de woning is dan essentieel. Door het aanbrengen van isolatie kan niet meer condensvorming optreden dan voorheen. Het is wel mogelijk dat condensatie zich verplaatst. Goed ventileren blijft daarom van belang.

Woningcorporatie Mitros organiseerde hiervoor onlangs een 100% gezond wonen challenge. Bedrijven werden daarbij uitgedaagd om op een oplossing te vinden die garandeert dat huurders na renovatie een gezond en aangenaam binnenklimaat hebben. 

(tekst gaat door onder de video)

Isoleren is duur

Spouwmuurisolatie is de nummer 1 besparingtip van Milieu Centraal. Het rendement op de investering wordt door hen geschat op 10%. De basisisolatie van een woning zorgt voor een fors lagere gasrekening. Buiten het financieel voordeel is er natuurlijk het milieueffect en het extra comfort dat de isolatie brengt aan de bewoners. Bovendien blijkt uit onderzoek van de Tilburg University dat een beter engergielabel zorgt voor een hogere woningwaarde. Daarnaast wordt een woning met een beter energielabel gemiddeld sneller verkocht.

Lees ook: aanbrengen isolatie binnenkort duurder

Vloerisolatie

Het isoleren van de kruipruimte levert ook direct extra comfort. Het voorkomt dat vocht vanuit de bodem het huis in trekt. Zeker als een kruipruimte ook wordt geventileerd kan een eventueel vochtprobleem worden opgelost. Bovendien is het een besparing van de portemonnee en het milieu. Uit onderzoek van Tros Radar blijkt dat bewoners die hun kruipruimte hadden laten voorzien van isolatie over het algemeen tevreden waren. Hierbij was een verschil in tevredenheid tussen de gebruikte isolatie-methode. Isoleren met schelpen of piepschuim vormen werd hierbij het hoogst gewaardeerd met een tevredenheid van respectievelijk 75% en 80%.