Uit onderzoek van TNO blijkt dat 29% besparing mogelijk is op energie voor verwarming en koeling in het jaar 2050. Hierbij zou de complete glasvoorraad in Europa moeten worden vervangen door hoog rendement drievoudige beglazing. De besparing komt zowel door betere isolatie als ook door zonreflectie waardoor de koelvraag wordt beperkt in de zomer.

Om daadwerkelijk 29% te besparen zou in 2030 een complete vervanging nodig zijn door energie-efficiënte ruiten. Dit is natuurlijk een utopie. Opdrachtgever van het onderzoek ‘Glass europe‘ heeft daarom ook laten uitzoeken welke besparing kan worden bereikt bij een lagere vervangingsgraad.  Op dit moment worden jaarlijks ongeveer 2% van alle ruiten vervangen. TNO heeft berekend dat de helft al kan worden bespaard als dit tempo wordt opgeschroefd naar 4%.

Steeds meer koeling

De glasleveranciers verwachten dat steeds meer koeling zal worden toegepast in gebouwen in Europa. De urgentie voor goede isolatie wordt daarmee steeds groter.

Isolatieglas kan een dubbele bijdrage leveren aan energiebesparing op koeling doordat het beter isoleert maar ook door coatings die zorgen voor minder warmte-instraling. Isolatieglas dat nu nog in ontwikkeling is kan vanaf 2030 voor een nog hogere energiebesparing zorgen.

Het energieverbruik door koeling neemt al jaren toe:

bron: EIA