Per 1 juli zullen ook de variabele energieprijzen van veel leveranciers stijgen. Eerder dit jaar stegen de energietarieven reeds bij de vaste contracten. Redenen voor de stijging zijn de onrust op de energiemarkt en de hoge olieprijzen.

Stijging energietarieven 2018

Bij vrijwel alle energieleveranciers stegen de (instap)tarieven voor vaste contractanten. In de periode januari tot april waren de vaste prijzen nog stabiel te noemen. Vanaf april is er echter een stijging te zien en deze slaat nu over op de variabele tarieven van zowel gas als stroom. In Nederland heeft ongeveer de helft van de huizen een variabel energiecontract. Ieder half jaar veranderen de tarieven van deze variabele energiecontracten.

In de portemonnee

Pricewise, een onafhankelijke vergelijkingssite, heeft berekend wat het de consument extra kan gaan kosten. De stijging kan oplopen tot € 64,- per jaar per gezinshuishouden. Dit bedrag is gebaseerd op een jaarverbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas. De verschillen zijn echter groot bij de leveranciers volgens Hans de Kok, directeur van Pricewice. “Bij Eneco is een huishouden € 64,- meer kwijt per jaar, bij Nuon € 32,- en bij Essent blijven de tarieven gelijk”, aldus de Kok.

Oorzaken stijgen energietarieven

Directeur Hans de Kok van Pricewice stelt dat er meerdere oorzaken zijn voor de stijging. “De afgelopen maanden zijn de handelsprijzen voor kolen en gas gestegen. Dat heeft onder andere politiek-economische oorzaken, zij het direct of indirect. Zoals de ‘afgeknepen’ gaswinning in Groningen, waardoor Nederland meer moet gaan importeren. Maar ook Donald Trump die de deal met Iran vaarwel zegt en de politieke onrust in Venezuela. Dit zorgt allemaal voor onrust op de markt, en heeft bijvoorbeeld ook de hogere olie- en tevens benzineprijs als gevolg. Dat merken we als consument ook aan de pomp.”

Verduurzamen loont

Nu de energieprijzen stijgen denkt men snel aan verduurzaming. Dat is een logisch gevolg want het wordt steeds aantrekkelijk om te investeren in duurzame energie. Dankzij de technologie komen er steeds betere producten op de markt. De investering in isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp levert tegenwoordig al een goed rendement op. Nu de prijzen stijgen op de energiemarkt lonen deze investeringen des te meer.

Lees ook: Gemiddeld 21 gebreken per nieuwbouwwoning