Woningcorporatie Bo-ex heeft de eerste proefwoning voor het project ‘Inside-out’ aangepakt. De woning is gelegen aan de Henriëttedreef in Utrecht en moet straks meer energie gaan opleveren dan het verbruikt.

Slimme gevel

De proefwoning ligt bovenaan op de tiende etage. In de zomer is het er warm en in de winter koud. De woning wordt daarom voorzien van een nieuwe ‘slimme’gevel. Deze isoleert beter en regelt automatisch de ventilatie. De gevel is voorzien van zonnepanelen en kan energie opslaan. De woning zal volledig elektrisch worden. Er is geen aardgasaansluiting meer. De NOM woning (Nul op de Meter) wordt verwarmd met een warmtepomp en koken zal gebeuren op inductie.

Centrale eenheid

Op het dak van de flat aan de Henriëttedreef wordt een container geplaatst. Hierin staan installatietechnische elementen en testsystemen. Hiermee zal het komend jaar worden gemeten of de slimme gevel en de installaties inderdaad zorgen voor een energie-opwekkende woning.

Lees ook: renovatiepakketten voor oude woningen Overijssel

Vlog

Woningcorporatie Bo-ex houdt een vlog bij over de werkzaamheden die plaatsvinden. Hierop is onder andere te zien hoe de slimme gevel wordt geplaatst bij de proefwoning. Het project Inside Out betrekt ook nadrukkelijk bewoners bij het project. De wensen, zorgen en gebruikerservaringen worden meegenomen in het onderzoek.

 

energie-opwekkende woning
In een Vlog wordt de voortgang van het project met de energie-opwekkende woningen gevolgd.

Veel hoogbouwflats

Als de proef slaagt dan kan dit een blauwdruk worden voor vele hoogbouwflats in Nederland. Dit terwijl het eerst nog een uitdaging leek om flats van meer dan 4 verdiepingen energiezuinig te maken. Door toepassing van o.a. zonnepanelen in de gevelelementen en een windturbine op het dak zou dit toch mogelijk moeten worden.

Lees ook: belastingkantoor Nijmegen zorgt voor woonruimtes