De e-Shower Blue is uitgeroepen tot winnaar van een innovatiepitch.  Negen samenwerkende partners organiseerden 6 juni jl. de innovatiepitch ‘Limburg klaar voor morgen’. Middels deze pitch gingen zij op zoek naar nieuwe ideeën die zij kunnen toepassen voor de verduurzaming van 3.000 huurwoningen van Wonen Limburg . Iedereen met een innovatie om woningen (deels) CO2-neutraal te maken kon een pitch indienen. In totaal zijn er 25 innoverende ideeën ingediend en na de voorselectie bleef er een Top 7 over. De bedenkers kregen een uitnodiging om hun idee te pitchen op 6 juni bij Brightlands Chemelot.

Initiatief

De innovatiepitch ‘Limburg klaar voor morgen’ is een initiatief van negen samenwerkende partners, namelijk: Wonen Limburg, Brightlands Chemelot Campus, Caspar de Haan, Cuypers-Pex, Driessens, OnderhoudPlus, Feenstra, Kemkens en Gebr. Janssen BV. Om onze aarde door te kunnen geven aan volgende generaties staan we voor een grote uitdaging om Nederland CO2-neutaal te laten worden. “Een eerste stap is dat corporaties nadenken over hoe zij hun volledige woningvoorraad kunnen verduurzamen en kunnen afkoppelen van het aardgas. Dit vraagt om nieuwe zienswijze en andere oplossingen. Vandaar de uitdagende oproep voor innovatieve ideeën” spreekt Wim Hazeu, bestuurder van Wonen Limburg.

E-shower de winnaar

Het bedrijf Hamwells Europe BV is uitgeroepen tot winnaar met haar product e-Shower Blue. De e-Shower Blue is een innovatieve warm tapwater oplossing gebaseerd op een sterke beperking van douchewater. Warm tapwater is met 40% in goed geïsoleerde woningen veruit de grootste energievrager. De e-Shower Blue is een design douchepaneel met geïntegreerde WTW-unit, waarmee je onbeperkt kunt douchen uit een 50 liter boiler door de gepatenteerde systeembalans tussen de douche-WTW en de boilercapaciteit. De combinatie van een actief anti-aanslag systeem en een zeer snelle reiniging van de WTW unit waarborgt een blijvend hoog systeemrendement. De totale energiebesparing van de e-Shower Blue in combinatie met slechts 3 zonnepanelen is even hoog als een volledige woningisolatie, tegen slechts een tiende van de kosten. Dat is mogelijk omdat het systeemrendement door slimme warmte terugwinning een factor 6 hoger is dan warmtepompen met grote boilers. Het Hamwells warm tapwater systeem wordt nu gezamenlijk doorontwikkeld om toe te passen op de woningen van Wonen Limburg.

De vakjury heeft de pitches onder andere beoordeeld op échte innovatie, die tegelijkertijd ook toepasbaar is in de praktijk. In hun reactie gaven de juryleden aan dat er tot nu toe veel aandacht is geweest voor reductie en oplossingen voor warmte, maar dat het nu ook goed is om aandacht te hebben voor duurzaam warm tapwater.

Jaarlijks evenement

De insteek van de organiserende partijen is om van deze innovatiepitch een jaarlijks terugkerend evenement te maken. “We willen uiteindelijk toewerken naar een platform waarbij nieuwe innovatieve ideeën naar voren gebracht kunnen worden. Ideeën die we vanuit de bouw- en installatiewereld in samenwerking met corporaties in de praktijk kunnen brengen”, besluit Cas de haan, Directeur van Caspar de Haan.