Om en nabij 2,5% van de cv-ketel installateurs adviseert haar klanten over duurzame alternatieven. Maar liefst 97,5% van de installateurs doet dit dus niet, een gemiste kans volgens VEH (Vereniging Eigen Huis).

Verantwoordelijkheid nemen

Huiseigenaren worden enorm aangespoord om hun woning te verduurzamen. Als een oude cv-ketel moet worden vervangen is er bij veel woningen een enorme winst te behalen op energiegebied. De VEH wil daarom dat installatiebedrijven hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van advisering en voorlichting duurzaamheid. Indien een wijk van het aardgas af gaat zijn deze adviezen des te belangrijker. Er zijn ruim 4,5 miljoen eigen woningen waarvan 86% nog op gas stookt.

De klant verwacht advies

Huiseigenaren ontvangen graag advies over mogelijkheden tot verduurzaming. Ruim 70% van de eigenaren verwacht advies van een cv-ketel installateur over een duurzaam alternatief. De klant wil tevens graag voorlichting over subsidies. De consument is zich bewust van het commerciële belang van de installateurs. Desondanks is 80% van de huiseigenaren tevreden met de adviezen die zij kregen van installateurs die wél voorlichting gaven. De VEH wil daarom dat installateurs gaan adviseren over duurzame alternatieven tijdens het (twee)jaarlijks onderhoud van de cv-ketel.

80% is tevreden met de adviezen die ze kregen

Onderzoek VEH

Installateurs adviseren nagenoeg niet over verduurzaming, dit blijkt uit onderzoek van de VEH. Van de 1.414 ondervraagde huiseigenaren heeft ruim drie kwart een installateur mogen ontvangen. In 1 op de 10 gevallen werd er gesproken over energiebesparing en verduurzaming. Dit was echter op initiatief van de huiseigenaar. In slechts 2,5% van de gevallen begon de cv-monteur zelf over duurzame alternatieven voor de traditionele cv-ketel.

Alternatief cv-ketel

Het alternatief voor een cv-ketel is een (hybride) warmtepomp. Twee derde van de Nederlanders geeft echter aan hier (nog) niet voor te kiezen. Indien de huidige cv-ketel moet worden vervangen dan kiest de helft voor een zuinigere ketel. Slechts 20% van de huiseigenaren zou begrip hebben voor een verplicht duurzaam alternatief voor de cv-ketel, volgens onderzoek van de VEH. Struikelblok is de hoge prijs van een waterpomp en eventueel bijkomende kosten. De consument denkt hierbij aan noodzakelijke aanpassingen zoals meer isolatie, andere radiatoren en zonnepanelen. Tevens zijn er twijfels over de gecompliceerde techniek en mogelijke lawaaioverlast.

Lees ook: Plannen om gasprijs flink te laten stijgen