Woningcorporatie Wonen Limburg voorziet vier appartementencomplexen aan de Laurenburg in Weert van een speciaal ontwikkelde warmtepomp. De appartementen kunnen hierdoor van het gasnetwerk worden gehaald. De warmtepomp levert een hoge temperatuur waardoor bestaande radiatoren gebruikt worden. Er zijn hierdoor weinig aanpassingen in de woningen nodig. In september 2020 is de eerste installatie in werking gesteld bij een woongebouw in Venray. De ervaringen van bewoners in dat complex waren zeer positief.

Er zijn voor appartementengebouwen nog niet veel opties om anders dan met aardgas te verwarmen. De meest voor de hand liggende aardgasloze alternatieven van dit moment zijn Warmte Koude Opslag (WKO), biomassa en stadsverwarming.

Deze alternatieven zijn echter lang niet voor ieder gebouw geschikt, of passen niet in het energiebeleid van de gemeente Weert. Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg: “Deze hogetemperatuur warmtepomp met natuurlijk koudemiddel is heel vernieuwend en erg duurzaam. Samen met onze ketenpartners Feenstra en Kemkens heeft Servex deze pomp voor ons ontwikkeld en geschikt gemaakt voor de woningbouw. De eerste ervaringen met deze warmtepomp in Venray zijn positief en dus veelbelovend.”

Hergebruik installatie

De gebiedsaanpak van de wijken Keent en Moesel in Weert betreft ook de woongebouwen aan de Laurenburg. De sloop- en nieuwbouwplannen voor Laurenburg staan pas in fase 5 (vanaf 2033 en later) op de planning van de Gebiedsontwikkeling Keent en Moesel. De collectieve centrale verwarmingsketels van deze woongebouwen zijn echter dringend aan vervanging toe. Het onderhoud wordt elk jaar lastiger. Ook verbruikt het huidige systeem veel energie. Wonen Limburg heeft er daarom voor gekozen om dit jaar nog de verwarmingsinstallatie te vervangen door de gasloze warmtepompinstallatie. Deze nieuwe installatie kan bovendien in de toekomst hergebruikt worden, bijvoorbeeld in een ander woongebouw.

Bestaande leidingen en radiatoren worden gebruikt

Doordat het een hogetemperatuur warmtepomp is, kunnen de bestaande leidingen en radiatoren worden gebruikt. Hierdoor zijn niet veel aanpassingen in de woning nodig. De bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden dan ook gewoon in hun appartement blijven wonen. Daarnaast blijft de stralingswarmte van de radiatoren behouden. Veel mensen vinden dat prettig. De installatie is bovendien flexibel, waardoor dit een interessante oplossing kan zijn voor projecten waar een tijdelijke
installatie nodig is. Zonnepanelen wekken een deel van de benodigde energie voor de warmtepomp op, waardoor ook uitstoot van CO2 wordt verminderd.

Mede mogelijk gemaakt door

Dit project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken, waarbij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) als uitvoeringsorganisatie namens het ministerie optreedt.