De overheid verplicht in 2021 om nieuwbouwwoningen te laten voldoen aan BENG eisen in plaats van de huidige EPC norm. Woningen die nu een zeer gunstige, dus lage, EPC waarde hebben kunnen straks toch niet voldoen aan BENG eisen. Het is daarom nuttig om bij ontwerpen nu al rekening te houden met deze nieuwe eisen. De ligging van een woning zal ook een belangrijke factor zijn. Dus ook stedebouwkundig is het raadzaam om alvast rekening te houden met de ligging en het ontwerp van nieuwbouw.

Geografisch

Het is voor de opwarming en afkoeling gunstig om een woning met grote raampartijen op het zuiden te richten. Woningen kunnen daarmee profiteren van opwarming door de zon. Nachtventilatie en zonwering voor zomersituatie is dan wel de andere kant van de medaille. Bij het ontwerp van nieuwe kavels is het raadzaam hier alvast rekening mee te houden. Dit geldt tevens voor de vormeisen van het dakoppervlak. Een dak geschikt voor zonnepanelen heeft grotere kans om bij te kunnen dragen aan BENG criteria. In geval van een schuin dak is interessant om de helling op de zuidkant te richten. Tussenwoningen en gestapelde woningen zijn gunstig omdat verhoudingsgewijs minder energie verloren gaat door buitengevels. Vrijstaande woningen, hoekwoningen en woningen met bijvoorbeeld dakkapellen en uitbouwen zijn juist ongunstig.

Glas

Toepassing van triple beglazing zal steeds vaker een meerwaarde blijken om te voldoen aan de BENG eisen. Ook de LTA en ZTA waarden van het toegepaste glas wordt belangrijker. De LTA waarde heeft betrekking op de hoeveelheid zichtbaar licht dat wordt doorgelaten. De ZTA waarde geeft aan hoeveel warmte er door de ruit naar binnen komt. Een hoge LTA waarde in combinatie met een late ZTA waarde geeft de beste prestatie. De warmtewerendheid van een ruit wordt vooral gerealiseerd door toepassing van coatings. Deze houden straling van niet-zichtbare golflengtes tegen en laten straling van zichtbaar zonlicht juist door.

Koeling

Naast het type glas wordt ook meer nadruk gevestigd op het openen van kozijnen. Een nadeel van een goed ge├»soleerde woning is het feit dat warmte ook beter binnen blijft. Een binnentemperatuur van meer dan 25 graden wordt als niet-aangenaam ervaren. Om niet geforceerd te hoeven koepel door middel van een airconditioning wordt nachtventilatie aangeraden. Hierbij wordt s’nachts op natuurlijke wijze koele buitenlucht gebruikt om de woning te koelen. Op de begane grond zou hiervoor luchttoevoer moeten plaatsvinden die langs het trappegat naar boven een uitweg zal vinden. Hierbij zal het een uitdaging worden om dit geautomatiseerde wijze te laten plaatsvinden en vooral zonder het risico op inbraak te vergroten.

BENG geen berekening maar praktijktoets

In tegenstelling tot de huidige EPC berekeningen zal een BENG woning straks ook in de praktijk worden getest. De situatie bij oplevering zal straks bij wet bepalend zijn voor de energieprestatie van de woning. Er zal daarmee meer nadruk komen te liggen of de uitvoering van alle energiebesparende maatregelen heeft geleid tot het voldoen aan de wettelijke eisen.