ICT belangrijke aanjager bouw

Tien dagen voor de officiële opening is er geen vierkante meter meer beschikbaar op de beursvloer van BouwBeurs. Met ruim 640 exposanten is BouwBeurs 2019 uitverkocht. Opvallend is de toestroom van ICT-gerelateerde bedrijven. “Bouwen is duidelijk meer dan het stapelen van stenen.”

Dat het weer beter gaat in de bouw is dagelijks in het nieuws. En ook dat het bijna onmogelijk is om nog geschikt personeel te vinden en dat de prijzen van materialen in de afgelopen jaren fors zijn gestegen. Wat minder aandacht krijgt is dat de sector in razend tempo verandert. “Bouwen is ondertussen echt wel meer dan het stapelen van stenen. We zien dat duidelijk in de toename van met name ICT- en installatiebedrijven op de beursvloer”, stelt brand manager Marian Verheij. “Bits en bytes zijn een belangrijk fundament onder de bouw. Zo verkocht de sector Bouw & ICT deze editie als eerste uit. Dat is nog nooit vertoond en het laat duidelijk zien dat ontwikkelingen als BIM, virtual – en augmented reality, 3D printing en industrialisering niet meer zijn weg te denken.”

Daarom organiseert Jaarbeurs op 3 en 4 december 2019 Building Industrialization & Digitization (BID). Een nieuw, kennisintensief event op het snijvlak van digitalisering en industrialisering in de bouw en installatie.

Tijd om de krachten te bundelen

Thema van deze editie van BouwBeurs in de Jaarbeurs in Utrecht is ‘Tijd om de krachten te bundelen’. En dat is niet zomaar. Verheij: “Zowel op de bouwplaats als op de beursvloer zie je een groeiende behoefte om meer samen op te trekken. Zowel tussen bedrijven onderling als tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het besef dat de enorme nieuwbouw- en renovatieopgave alleen te behapstukken is als de hele keten gezamenlijk de schouders eronder zet is goed te zien op onze themapleinen als het Glasplein, het Tegelplein en het Hang- en Sluitwerkpaviljoen en het Houtpaviljoen.”

Projecten Expo

Om te benadrukken dat verschillende partijen in de bouw niet zonder elkaar kunnen is er voor het eerst een speciale Projecten Expo tijdens BouwBeurs. Drie bijzondere projecten die momenteel in uitvoering zijn worden er tot in detail uitgeplozen. Met de projectpartners van deze projecten is een expositie ingericht met mock-ups, maquettes, producten, materialensamples, video’s en heel veel beeldmateriaal in de vorm van (detail-)tekeningen en schema’s. Als renovatieproject is gekozen voor 2ndskin Vlaardingen, een project van BIKbouw, Climate-KIC, TU Delft, Kingspan, Sto Isoned, Itho Daalderop en KAW Architecten. Het nieuwbouwproject is The George aan de Zuidas in Amsterdam, een ontwerp van DOK Architecten en BAM Wonen. Het infraproject is Station Zoetermeer-Lansingerland, een ontwerp van Team V en Arcadis: Concrete Valley zal laten zien hoe de opengewerkte betonpanelen zijn bedacht en gemaakt.

Research and Development

Dat de bouw te weinig vernieuwend zou zijn is een hardnekkig maar achterhaald oordeel. Bouwbeurs laat met een speciaal R&D-programma de focus op innovatie zien. Het inhoudelijke programma van BouwBeurs R&D is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met architecten en bouwkundig ingenieurs. Elke dag realiseert een andere ambassadeur samen met de themasponsor een levendig programma. In de ochtend zijn er lezingen van visionairs, trendsetters en rekenmeesters. In de vroege middag komen projecten en ervaringsdeskundigen aan het woord. Aan het eind van iedere beursdag is er een themapitch en een netwerkborrel.

Lees ook: super dun en isolerend vacuümglas op de bouwbeurs