De meeste Nederlanders denken dat de binnenlucht in hun eigen huis gezond is. Toch blijkt uit onderzoek dat bijna de helft van de huishoudens te weinig ventileert.

Slechte ventilatie leidt tot gezondheidsklachten als hoofdpijn, benauwdheid en astma. Er komen vocht- en schimmelplekken op de muren.
Veel mensen denken dat als je regelmatig het raam openzet er voldoende frisse lucht in huis komt. Dat is een fabeltje. Als je de ramen sluit is de gezonde lucht binnen een half uur verdwenen.
Ventileren is geen energieverspilling
Er doet nog een ander hardnekkig fabeltje de ronde: dat het energieverspilling is als je altijd een raampje open hebt. Het tegenovergestelde is juist waar. Je bespaart op de stookkosten. In een goed geventileerd huis is de lucht relatief droog. Het kost veel minder energie om droge lucht te verwarmen dan vochtige.
Het is daarom belangrijk dat een woning 24 uur per dag wordt geventileerd. Dat houdt in dat ventilatieroosters- en schuiven licht geopend moeten zijn, ook in de winter en bij regen. Of anders een (klap)raam op een kiertjeĀ  (met anti-inbraakstang). De ventilatiesystemen na het douchen en koken gebruiken en extra ventileren als er gerookt wordt. Maak verder regelmatig de ventilatieroosters schoon en vervang tijdig stofzuigerzakken.