Er komen 110 woningen beschikbaar in het voormalige belastingkantoor in Nijmegen. Het belastingkantoor is gelegen aan de Stieltjesstraat in Nijmegen. Op dit moment is het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) er nog gevestigd.

Met spoed op zoek

De woonruimtes worden beschikbaar voor mensen die vanwege bijzondere omstandigheden op zoek zijn naar woonruimte. Dit zijn vaak spoedgevallen en zij kunnen op korte termijn geen betaalbare woning vinden. De huurprijzen liggen daarom ook niet hoger dan € 300,-. In totaal komen er 110 onzelfstandige studio’s. Huurders hebben een eigen kamer maar delen de keuken en badkamer met andere bewoners. Het college van B&W wil onder andere ruimte bieden aan mensen uit zorginstellingen. Deze woonvorm is nieuw in Nijmegen echter niet in Nederland. In Rotterdam en Dordrecht bestaat het concept al langer en dat zorgt voor veel positieve ervaringen.

Magic mix in belastingkantoor

De diversiteit van bewoners is groot want er is geen afgebakende doelgroep. Deze woonvorm wordt ook wel de magic mix genoemd. Wethouder Bert Frings:  “Het kunnen studenten die zijn niet in aanmerking komen voor een woonruimte bij de SSH&, maar tevens mensen die in scheiding liggen of simpelweg te weinig inschrijftijd hebben om kans te maken op een sociale huurwoning. Ook expats die tijdelijk in Nijmegen werken maken aanspraak op een dergelijke woonruimte.’’  Tevens wordt een deel van de woningen verhuurd aan mensen die vanuit een zorginstelling komen. Zij kunnen vanuit hier de stap zetten naar onbegeleid wonen. ,,Mensen met verschillende achtergronden komen met elkaar in aanraking en kunnen op die manier iets voor elkaar betekenen”, aldus Frings op de website van De Gelderlander.

Huren

In de regel verhuren gemeenten en woningcorporaties geen kamers. In het belastingkantoor krijgen de bewoners echter gewoon een tijdelijk huurcontract. De intentie is wel dat huurders niet langer dan 5 jaar een woning huren. De huurperiode van de gemeente loopt tot november 2027. De verhuur van de woningen zal lopen via woningcorporatie Talis. De twee uitbouwen aan de voorkant van het gebouw kunnen gebruikt worden voor maatschappelijke activiteiten.

Planning

Per 1 september moeten de huidige bewoners vertrokken zijn uit het belastingkantoor. Het pand is reeds grondig opgeknapt door het COA. Wethouder Frings verwacht daarom dat er niet veel aanpassingen nodig zijn. Eind september is dan ook de verwachting dat de eerste huurders intrekken.

Lees ook:  Behoefte aan nieuw woonconcept voor ouderen