Iedere maandag om 12:00 gaat in het hele land sirenes af om te testen of de alarmsignalen nog goed werken. Afgelopen maandag bleek dat niet het geval bij sommige alarmpalen. De oorzaak bleek liggen in een Europees probleem met de electriciteitsfrequentie.

De klok in de palen maakt, net als veel andere klokken, gebruik van de 50Hz stroomwisseling van het electranetwerk om te tijd te bepalen. Deze frequentie is echter sinds kort een klein beetje gaan afwijken. Hierdoor lopen de klokken inmiddels ongeveer 6 minuten achter.

De daling van de frequentie bedraagt slechts 0,004 Hz maar is voldoende om klokken langzamer te laten lopen. De oorzaak van de frequentiedaling is een politiek geschil tussen Servië en Kosovo. Er wordt minder stroom geleverd waardoor het Europese netwerk niet stabiel blijft.

De alarmpalen hebben klokken die daardoor afwijken van het computersysteem. Hierdoor is bij sommige alarmpalen het signaal niet afgegaan. Het IVF (Instituut Fysieke Veiligheid) gaat nu inventariseren welke sirenepalen niet zijn afgegaan. Ze gaan de klokken corrigeren waardoor deze weer zouden moeten gaan werken.

Daarnaast verwijst het IVF naar alle andere kanalen die burgers kunnen bereiken in geval van een calamiteit. Zoals NL Alert, geluidswagens de rampenzenders en social media.