Maar liefst 9 op de 10 mensen neemt de oude aflossingsvrije hypotheek volledig mee naar de nieuwe woning. Vereniging Eigen Huis (VEH) spreekt van een groot risico. Veel ouderen trekken zich niks aan van de waarschuwingen van VEH en de Nederlandsche bank.

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij er helemaal geen aflossing plaatsvindt. Voordeel is dat de maandlasten laag blijven, alleen blijft na de looptijd mogelijk een schuld staan. Men lost tijdens de looptijd namelijk niets af, er wordt alleen rente betaald. Daarnaast bouwt men binnen deze hypotheek ook geen vermogen op, met als doel de lening aan het einde van de looptijd alsnog ineens af te lossen. Bij verkoop van het huis, of uiterlijk aan het einde van de looptijd, moet je uiteraard de hele lening terugbetalen.

Onderzoek Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis en de Nederlandsche bank waarschuwen regelmatig aangaande de gevaren van een aflossingsvrije hypotheek, echter zeer weinig huiseigenaren lossen tegenwoordig nog af. Vereniging Eigen Huis komt tot deze conclusie naar aanleiding van een onderzoek waarin zij ruim 140.000 hypotheekaanvragen uit 2017 en 2018 analyseerde. Bij ongeveer 60.000 aanvragen werd de aflossingsvrije hypotheek bijna volledig ingezet om een deel van een nieuwe woning te bekostigen. En dat is riskant, aldus VEH.

Kritisch kijken

Sinds 2011 kan de rente van aflossingsvrije hypotheken niet meer worden afgetrokken bij de Belastingdienst. Deze regel geldt echter niet voor mensen die reeds zo’n hypotheek hadden. Zij hebben nog steeds de mogelijkheid om mét hypotheekrenteaftrek de lening in te zetten bij de aankoop van een nieuwe woning, met als voorwaarde dat het aflossingsvrije hypotheekdeel niet meer dan de helft van de woning financiert. “Vooral vijftigplussers moeten heel kritisch kijken of ze de kosten voor hun woning ook kunnen opbrengen als ze met pensioen gaan, de rente stijgt en de hypotheekrenteaftrek eindigt”, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van VEH.

Waarschuwen voor problemen

Tussen 2035 en 2038 loopt voor ruim 700.000 huishoudens de aflossingsvrije lening af en daarmee eindigt hun recht op de hypotheekrenteaftrek. Diverse grote banken vermoeden dat 200.000 tot 250.000 hypotheekklanten uiteindelijk in de problemen kunnen komen. De Nederlandsche Bank wees kredietverstrekkers er eerder op dat zij hun klanten op dit risico dienen te wijzen en mee te denken over passende oplossingen. “Maar de hypotheekadviseur waarschuwt hier veel te weinig voor”, zegt De la Porte.