ABN Amro bank gaat de leennormen voor 56-plussers versoepelen en dat is goed nieuws voor de doelgroep. Het zal nu makkelijker worden voor hen om de overwaarde op hun koopwoning te verzilveren.

Oproep de Hypotheker

Steeds meer senioren hebben de wens om te verhuizen of de overwaarde uit de koopwoning te verzilveren. Helaas komt dit in de praktijk weinig voor. Eerder schreven wij al over de benarde situatie. De Hypotheker deed een oproep aan geldverstrekkers om de leennormen te versoepelen. Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) sloot zich bij deze oproep aan. Woordvoerder Hans André de la Porte: “De regels staan toe dat je mag afwijken van de standaard. Maatwerk is niet verboden. Met name mensen met een bescheiden pensioeninkomen die hun huis willen verkopen om kleiner en goedkoper te gaan wonen zijn daarbij gebaat.”

Maatwerk zelden toegepast

Geldverstrekkers mogen sinds juni van dit jaar maatwerk toepassen. Dit houdt in dat geldverstrekkers kunnen rekenen met de werkelijke maandlasten in plaats van de maximaal berekende lasten. Het probleem is echter dat geldverstrekkers dit zelden doen. De senioren komen daardoor vast te zitten. Zij krijgen geen nieuwe hypotheek zelfs niet als zij goedkoper willen gaan wonen en de maandlasten juist lager worden. ABN Amro onderneemt nu actie en lanceert een nieuwe hypotheekvorm speciaal voor de 56-plus doelgroep. Daarmee maakt de bank nu gebruik van de nieuwe regels voor NHG-hypotheken.

ABN Amro maatwerk

ABN Amro zegt toe om vanaf nu naar de werkelijke woonlasten te kijken. De bank komt ook met een hypotheekvorm met langere looptijd voor de 56-plusser. Heeft u tevens een tweede woning waar u huurinkomsten uit verkrijgt? ABN Amro geeft aan dit voortaan volledig als inkomen te zien bij de berekening van een nieuwe hypotheek. Via deze maatregelen kan de doelgroep de hypotheek verhogen en daarmee de overwaarde verzilveren. Met het geld dat vrijkomt kunnen de woningeigenaren hun inkomen aanvullen of bijvoorbeeld een schenking doen aan de (klein)kinderen. Andere kiezen ervoor niet te verhuizen en het geld te investeren in aanpassingen voor de toekomst, zoals een slaapkamer op de begane grond.

Bieden van financiële armslag

De bevolking in Nederland van 65 jaar en ouder gaat de aankomende jaar groeien. In het jaar 2040 zal 26 procent van de bevolking bestaan uit deze doelgroep. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kitty de Heiden, Lead Marketing Hypotheken van ABN Amro: “We zijn blij dat we zo beter kunnen inspelen op de specifieke wensen van 56-plussers. Deze klantgroep wordt door de vergrijzing alleen maar groter en zij hebben behoefte aan meer financiële armslag”.

Rekensom ABN Amro in de praktijk

Middels een rekensom laat de bank zien dat de nieuwe maatregel grote invloed heeft op het te lenen bedrag. ,,Een stel met een gezamenlijk inkomen van 30.000 euro dat de overwaarde wil opnemen om de woning aan te passen, kon volgens de oude regels en een rente van 3 procent tegen een rentevast periode van vijftien jaar een hypotheek krijgen van 124.500. Bij de nieuwe regels en een rente van 3 procent kunnen ze nu een hypotheek krijgen van 215.000 euro”, aldus de ABN. Ook bij ABN Amro’s dochter Florius gelden de aangepaste leennormen.

Betere doorstroom

De Hypotheker is blij met deze ontwikkeling en hoopt dat meer geldverstrekkers maatwerk voor senioren gaan bieden. Er is dan een grote kans dat er meer woningen gaan vrijkomen op de markt. Andere doelgroepen profiteren hier dan ook weer van. “De Hypotheker vindt dit een positieve ontwikkeling en roept daarom alle geldverstrekkers op om deze aanpassing snel te benutten, zodat de doorstroming op de hele huizenmarkt wordt gestimuleerd”, meldde Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker reeds eerder.