Van plan om je woning of bedrijfspand goed te isoleren? Goed bezig! Het kiezen van de juiste kozijnen kan een hoop warmteverlies in de winter besparen. Maar let op! Zorg niet dat je één of meerdere van onderstaande fouten maakt, want dan zal je energiebesparing flink tegenvallen.

Slechte isolatiewaarde van het glas

Vraag naar de isolatiewaarde van de ruit bij de leverancier. Deze waarde zegt iets over de warmtedoorlatendheid van het glas en wordt uitgedrukt in W/m2k. Bij deze eenheid geldt: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. Over het algemeen is een ruit met een lage U waarde dikker dan glas met een hoge U-waarde. Triple glas heeft bijvoorbeeld een U-waarde van van minimaal 0,6 W/m2k en ouderwets enkel glas van 5,8! De totale dikte van triple glas kan oplopen tot 50 mm, waarbij enkel glas maar 3 tot 4 mm dik is. Als het niet mogelijk is om triple glas toe te passen, bijvoorbeeld bij renovatie van oude of monumentale panden waarbij bestaande kozijnen moeten worden gebruikt, kies dan voor HR++ glas met een minimale isolatiewaarde van 1.0 W/m2k.

Tip! Lees ook: Kozijnen renoveren met folie

Geen zonwerende coating

Voor ramen die op het zuiden zitten kan het verstandig zijn om een zonwerende coating toe te passen. Dit voorkomt dat een ruimte te warm wordt. Kenmerkend is dat deze ruiten bijna net zoveel zichtbaar licht doorlaten als ramen zonder coating, terwijl ze de warmte wel goed tegenhouden.

Slecht isolerende kozijnen

Een slecht isolerend kozijn laat een hoop warmte ontsnappen. Bij nieuwbouw worden eisen voor de U-waarde voor zowel de muren, ramen als kozijnen gegeven, dit zijn echter minimumeisen. Wil je echt duurzaam bouwen dan is het verstandig om hogere eisen aan de kozijnen te stellen. Of je nu gaat nieuwbouwen of verbouwen, zoek een leverancier die de best isolerende kozijnen levert met een lage U-waarde.

Condens aan buitenzijde ruit

Soms kan een ruit té goed isoleren. In dat geval kan het aan de buitenkant condenseren tijdens vochtige periodes die in de herfst en de lente vaak voorkomen. Dit is een natuurlijk fenomeen dat plaatsvindt als de externe oppervlaktetemperatuur van het glas lager is dan het dauwpunt. Dit is het omslagpunt waarop lucht verzadigd raakt met vocht. Onder deze temperatuur ontstaan er waterdruppels op de oppervlakte. Dit zie je bijvoorbeeld veel op autoruiten of aan de buitenkant van ramen na een heldere nacht. Hierdoor is het zicht naar buiten toe beperkt, dit kan soms duren tot diep in de middag! Een oplossing hiervoor is een speciale anti-condens coating aan de buitenzijde van het glas.

Niet luchtdicht

Een kozijn dat niet luchtdicht is geplaatst heeft als gevolg dat de ruimte tochtig is, dat geluid van buiten eenvoudig doordringt, vochtproblemen op kunnen treden en natuurlijk het risico op onnodig energieverlies. Het is dus niet alleen belangrijk dat de kozijnen van goede kwaliteit zijn, maar ook dat de installatie op de juiste manier plaatsvindt.

Neem tijdens de beslissing voor nieuwe kozijnen de bovenstaande vijf punten altijd mee, en voorkom onnodig energieverlies dankzij je kozijnen.