klik hier voor deel 1 van 5 tips voor minimaal tuinonderhoud

3. Geen gedoe meer met tuinslangen en water geven

Hoe je het wend of keert, de meeste planten hebben water nodig om te groeien. Het is dan ook heel gebruikelijk om de tuinslang erbij te pakken en de planten en bloemen water te geven. Maar wat als je meerdere weken op vakantie bent? Of gewoonweg geen zin heb om met de tuinslang de bloemen en planten water te geven? Dan kun je gebruik maken van een beregeningsinstallatie.
Een beregeningsinstallatie is een installatie van tuinslangen die vlakbij de bloemen en planten kan worden neergelegd zodat deze water krijgen als je de kraan openzet. Het kost dan vooral wat tijd en geld bij het aanleggen van de tuin maar vervolgens hoef je je geen zorgen meer te maken of de bloemen en planten wel voldoende water krijgen.

4. Onderhoudsvrije omheining

Als je in je tuin zit wil je natuurlijk niet bekeken of begluurd worden. Een omheining is dan ook een belangrijk onderdeel van de tuin. De meest onderhoudsvriendelijke omheining is een schutting. Deze kan bijvoorbeeld van hardhout of kunststofpanelen worden voorzien waardoor tuinonderhoud tot een minimum wordt beperkt. Echter, vindt niet iedereen dat een mooie oplossing. Je hebt ook de mogelijkheid om je tuin af te scheiden met bamboe, pvc lamellen of draadafsluitingen. Een kant en klaar haag laat je direct genieten van privacy maar let op de groeisnelheid van de gebruikte planten. Een taxushaag bijvoorbeeld zal toch vaak twee keer per jaar moeten worden gesnoeid.

5. Makkelijke tuinmeubelen

Wanneer je een prachtige tuin hebt laten aanleggen of zelf heb aangelegd, wil je er natuurlijk ook in kunnen ontspannen. Tuinmeubelen zijn onmisbaar en moeten op een mooie zomeravond zorgen voor veel gezelligheid en sfeer. Echter, wil je er natuurlijk ook zo min mogelijk onderhoud aan uitvoeren en daarnaast zou het ook mooi zijn als het in de winter opgeborgen kan worden.

Aluminium tuinmeubelen

Het voordeel van aluminium is dat ze weerbestendig. In tijden van veel regen, vorst of andere weersomstandigheden zullen aluminium tuinmeubelen mooi blijven. Er is daarnaast ook geen tot weinig onderhoud uitgevoerd moeten worden. Het enige wat nog kan voorkomen is dat er het zitvlak of de rugleuning nog wat nat zijn als het de avond ervoor heeft geregend. Daarvoor is het handig als de tuinmeubelen na gebruik ingeklapt kunnen worden.

Artwoord tuinmeubelen

Artwood tuinmeubelen lijkt op een houtsoort maar is het niet. Het is gemaakt van een sterke kunststof maar dan wel met de houten “look en feel”. Ook deze tuinmeubelen kunnen tegen de verschillende weersomstandigheden en zijn UV-bestendig.

Minimaal tuinonderhoud lijkt vooral een kwestie van het maken van slimme keuzes. Een tuin met minimaal onderhoud hoeft niet te worden volgestort met beton. Met bovenstaande tips is het mogelijk om met minimale inspanning toch te genieten van een onderhoudsvriendelijke tuin.