Van de 8 miljoen woningen in Nederland werden er in vorig jaar 475 duizend verhuurd door particulieren. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. De meeste particuliere verhuurders hebben 1 woning die ze verhuren. Bijna 70% van alle huurwoningen in Nederland zijn in handen van woningcorporaties.

Achtergrond verhuurders

Eén op de vijf particuliere verhuurders is gepensioneerd. Hiervoor vormen de huurinkomsten een aanvulling op hun pensioen. Ruim een kwart van de huiseigenaren is zelfstandige (27%), de meerderheid is in loondienst (37%). Tachtig procent van de verhurende huiseigenaren hebben één woning in bezit die ze verhuren. Een groep van 250 personen heeft ieder meer dan 50 woningen in bezit voor de verhuur.

Onder particuliere verhuur worden ook woningen verstaan die niet permanent worden bewoond maar worden verhuurd via platforms, zoals AirBnB. Belangrijkste reden voor de particuliere belegger om een woning te verhuren is het rendement. Daarnaast speelt een waardevaste investering een rol. Voor veel verhuurders leveren de huurinkomsten meer op dan rente op de bank.

Toekomst

De lage rentestand wordt veroorzaakt door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Er is massaal geld gepompt in de economie waardoor de rente laag blijft. Hiermee wil de ECB investeringen aanjagen. De lage rente heeft voor de huizenmarkt in Nederland gezorgd voor een prijsopdrijvend effect. Hypotheken zijn goedkoper waardoor huizenkopers meer kunnen lenen. De banken verwachten dat de hypotheekrentes op zijn vroegst eind 2020 hoger zullen worden.