4 valkuilen bij plaatsing luchtwarmtepomp
Steeds meer woningen worden voorzien van een luchtwarmtepomp. Het kan een goed alternatief zijn voor de centrale verwarming, mits correct toegepast. Diverse partijen waarschuwen voor de valkuilen die veel narigheid kunnen veroorzaken. Als met onderstaande punten rekening wordt gehouden dan kan een luchtwarmtepomp bijdragen aan een prettig leefklimaat. Zowel voor u als voor uw buren.
Geluid warmtepomp
Warmtepompen bestaan uit een binnen en een buitenunit. De buitenunit bevat een ventilator en een compressor die een storende brom kan veroorzaken. Daarnaast kan ook het hele apparaat trillingen veroorzaken die mogelijk resoneren. Het is belangrijk dat een warmtepomp wordt aangeschaft die van zichzelf al geluidsarm is. Daarnaast kunnen warmtepompen op trillingsdempers worden gemonteerd waardoor eventuele resonantie weg is. Een andere optie is een omkasting die het geluid beperkt.
Capaciteit warmtepompinstallatie
Het bepalen van de capaciteit van een warmtepomp komt een stuk nauwer dan voorheen bij een CV installatie. Het warmteverlies in een woning moet worden berekend. Op basis daarvan kun je de juiste capaciteit berekenen. Het water dat wordt opgewarmd met een luchtwarmtepomp zal rond de 40-50 graden zijn. Dit is een heel ander systeem dan de traditionele CV installatie die water opwarmde tot 70 graden. Een warmtepomp werkt dus op een lage temperatuur. De apparatuur in de woning moet hiervoor geschikt zijn. Denk daarbij aan lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming, LT (Laag Temperatuur) convector of speciale lage temperatuurradiatoren. Een woning dient goed geïsoleerd te zijn om de warmte te kunnen vasthouden.
Energiebesparing
Een warmtepomp gebruikt elektra om de buitenlucht om te zetten naar warmte die wordt gebruikt om het water op te warmen. Bij een verkeerd gedimensioneerd systeem kan het elektraverbruik veel hoger stijgen dan de besparing op de gaskosten. Het is daarom verstandig om met een professionele installateur te werken die is aangesloten bij Uneto-VNI.
Voor de aanschaf en installatie van warmtepompen heeft de overheid een subsidiepot. Deze staat ook open voor particulieren. Klik op https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde.
Uitstraling
Wilt u een luchtwarmtepomp gaan aanbrengen in uw bestaande woning. Let dan op de uitstraling en locatie waar u de buitenunit plaatst. Sommige leveranciers werken met een soort dakopbouw in de vorm van een schoorsteen waarin de buitenunit zit verstopt. Hierbij is het visueel storende effect zeer gering. Er zijn ook mogelijkheden om de buitenunit in de woning te plaatsen en met luchtkanelen te werken. Een ombouw kan buiten het geluidreducerende element ook zorgen voor een fraaiere aanblik.