Valkenswaard is 14 unieke en energie-neutrale woningen rijker. De woningen zijn gelegen aan de Barentszstraat in de wijk Kerkakkers. Het bedrijf Earth and Eternity liet tijdens de vakbeurs Provada in 2016 haar plannen zien onder de naam Plan Pioniers.

Plan Pioniers

Duurzaam wonen voor iedereen beschikbaar maken is het doel van Plan Pioniers. Het bedrijf achter het plan, Earth and Eternity, is dan ook zeer tevreden over de realisatie van 14 betaalbare energie neutrale woningen in Valkenswaard. Energie neutraal houdt bij deze woningen in dat ze zichzelf voorzien van warm water en verwarming met voldoende ventilatie. Ze zijn zelfvoorzienend in hun totale energieverbruik. ‘Betaalbare woningen met lage woonlasten door uitstekende isolatie en duurzame technische installaties. Door het gebruik van een metalen skeletconstructie kunnen de woningen efficiënt, droog en circulair worden gebouwd. Voor de afwerking van de woningen gebruikten we innovatieve, duurzame bouwmaterialen’, aldus Oscar Wijns, Operations Manager bij Earth & Eternity.

Duurzame oplossingen

De gevelpanelen worden voorzien van een duurzame toplaag welke krasbestendig is en ongevoelig is voor aanslag en chemicaliën. De woningen zijn voorzien van een zonnewarmtesysteem geleverd door HRsolar en pv systemen afkomstig van Autarco. Alle 2-onder-1-kapwoningen zijn voorzien van 31 zonnepanelen (280 wattpiek) en 2 zonnecollectoren. De rijwoningen hebben 29 zonnepanelen ieder en 2 zonnecollectoren. De woningen zijn tevens voorzien van driedubbel glas (HR+++).

Geen metselwerk

De constructie van deze woningen bestaat uit een geprefabriceerd staalskelet. Voor het droogstapelen van de bakstenen wordt gebruikgemaakt van het systeem FixBrick. Waar normaal gesproken lijm of specie tussen de bakstenen komt, zit er nu een niet zichtbare 4mm dikke kunststof mat die gekoppeld is aan een achterconstructie. “Door de goede ventilatie blijft de gevel schoner, zonder schimmel of vieze aanslag. Ander voordeel is de kostenbesparende bouwsnelheid, onder alle weersomstandigheden en zonder kwaliteitsverlies”, aldus directeur Kees Tempelaars van Earth and Eternity.