Bewoners van honderd woningen in Middenbeemster kunnen in de toekomst aanzienlijk
besparen op de energiekosten. Woningcorporatie Wooncompagnie voorziet de betreffende woningen komende tijd namelijk van dak- en spouwmuurisolatie. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de Fihuma Groep uit Rotterdam en nemen naar verwachting zo’n tien weken in beslag.

Ruimte tussen muren isoleren

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de buiten- en binnenmuren geïsoleerd. De isolatie wordt aangebracht door gaten in de gevel te boren. Via die gaten wordt het isolatiemateriaal (foam) de spouwmuur ingeblazen. Na de werkzaamheden worden de gaten weer zorgvuldig gedicht.

Vaarwel tocht en vocht

Dankzij de spouwmuurisolatie krijgen vocht en tocht in de woning geen kans meer. Dit zorgt voor voelbaar meer comfort, een gezonder binnenklimaat en lagere stookkosten.

Dakisolatie

Daarnaast worden de daken van de woningen aan de binnenzijde van de zolder geïsoleerd. Hierdoor verliest de woning beduidend minder warmte en hoeft er dus minder te worden gestookt.

Bodemisolatie

In de loop van dit jaar worden de betreffende woningen ook voorzien van bodemisolatie. Bij
bodemisolatie wordt een 35 centimeter dikke laag ‘isolatiechips’ onder de vloer aangebracht. Deze vorm van isolatie gaat warmteverlies via de vloer op de begane grond tegen. Ook komt er minder vocht vanuit de kruipruimte in de woning. De lucht wordt droger, waardoor de woning sneller te verwarmen is. Dit alles levert meer wooncomfort en lagere stookkosten op.

Aanzienlijke besparing

Afhankelijk van het type woning en het stookgedrag besparen huurders dankzij de isolerende
maatregelen minimaal 25 procent op de energiekosten. Aangezien Wooncompagnie haar
doelstellingen op het gebied van duurzaamheid versneld wil bereiken, worden alle isolerende
maatregelen kosteloos aangeboden.